Snabbtips: Smarta bookmarklets

För att göra min webbsurfning mer praktisk och effektiv, har jag ett antal ”bookmarklets” i min bokmärkesrad. Jag tycker några av dem är så smarta så jag tänkte dela med mig vilka jag använder. Har du själv tips på en smart bookmarklet, tveka inte att droppa en kommentar.

Jag själv använder Apple Safari som min primära webbläsare, men bookmarklets fungerar naturligtvis även i andra webbläsare. I Safari kan man hur som helst aktivera en bookmarklet genom att använda tangentbordskombinationen Command + <nr> för att aktivera ett visst bokmärke (och därmed en viss bookmarklet).

De flesta moderna webbläsare (dvs alla förutom IE) stöder enkel drag-and-drop av en bookmarklet till din bokmärkesrad i webbläsaren.

Här är mina bookmarklets:

Readability

En ovärderlig applet som transformerar en artikel på valfri sajt (typ aftonbladet, idg, ars technica osv) så att alla distraktioner försvinner. Navigation, reklam, allt utom artikeltexten försvinner – så att du kan fokusera på det väsentliga: texten. Bilderna nedan visar före och efter att Readability aktiverats. (Observera att jag på inget sätt vill uppmuntra till läsning av aftonbladet, som visas i bilden. Aftonbladet är bara valt för att det är ett exempel på en sajt med extremt mycket distraktioner.)

FöreEfter

Före och efter med Readability

bit.ly

Bit.ly är en klassisk URL-förkortare. Med en bookmarklet sparar man en hel del knapptryckningar för att skapa en kort URL.

Clip to Evernote

Evernote är ett smart program / molntjänst / mobilapp som jag använder en del. Det finns klienter till Mac / Windows, en snygg webbklient samt såklart en iPhone-applikation. Så ser jag en webbsida jag vill ”komma ihåg”, aktiverar jag bara den här bookmarkleten. Evernote beskriver sig själv så här:

Evernote allows you to easily capture information in any environment using whatever device or platform you find most convenient, and makes this information accessible andsearchable at any time, from anywhere. Did we mention that it’s free?

I need to read this / Read an article

Ibland när jag sitter och slösurfar och läser lite lättsmälta bloggar och annat skoj dyker man på en sida som jag egentligen vill läsa ordentligt och i lugn och ro. Bara inte just nu… Då aktiverar jag ”I need to read this” och artikeln sparas i min lista över saker som jag ska läsa, senare. När tiden är kommen, och jag vill beta av min lista, aktiverar jag bara ”Read an article” och en artikel från min lista hämtas (och tas bort från listan, naturligtvis)

I need to read this

Quietube

Quietube påminner en del om Readability, fast den fungerar på videosajter som Youtube, Vimeo och Viddler. Den tar bort alla distraktioner från videosidan och visar endast det väsentliga: videon.

Håll till godo, och droppa en kommentar om du har tips eller synpunkter.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s