Dataexperten snackar goja

Det hände en kul grej idag. Blev uppringd av Aftonbladet TV apropos Nordeas debacle med 8 saknade miljoner från kundkonton.

Kolla på resultatet här!

UPPDATERAD 20/1:

Jag har fått lite bitchningar och gliringar frågor och synpunkter på det som jag sa i intervjun. Bland annat är det flera som har undrat: ”Vad menar du med att man ska lämna in datorn där man köpt den?”. Och det lät ju onekligen roligt så här i efterhand :-).

I det här speciella fallet är det så att den programvara som man tror har använts för att stjäla inloggningsuppfigerna till bland annat Nordea är särskilt elak och endast upptäcks av ett fåtal av antivirusprogrammen på marknaden. Det är med andra ord i princip omöjligt för en ”vanlig” datoranvändare att få bort Haxdoor. Så det är väl inte så dumt att lämna in sin dator på service hos OnOff för att få det åtgärdat, om man inte har tillgång till någon expert i familjen/vänkretsen. Det räcker inte med att uppdatera antivirusprogrammet och köra en scan.

Och sedan är det någon som sagt ”du borde ha poängterat att även lösningar med mjuka certifikat som Handelsbanken, Skandia och t.ex. BankID är också sårbara mot den här typen av attacker”. Och det är ju naturligtvis korrekt och sant.

Advertisements

One comment

  1. Peter

    ha ha! gamle basen är på tv 🙂 kul!! tyckte jag kände igen en konsult där i bakgrunden som brukar springa omkring hos oss ibland 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s